6. Jeruzalem en Bethlehem

Ja echt mensen, vandaag gaan we weer een lange tocht maken naar de bron van… het geloof.

Ik ben zelf niet bekend met de leer, om alles te snappen, met alleen de kennis van godsdienst les en kunstgeschiedenis op de leraar opleiding, maar we gaan ons verplaatsen in deze toch wel veel bepalende materie.

We stappen vanochtend weer ultra vroeg in de bussen en rijden vanuit Haifa naar het midden van Israël; de stad Jeruzalem. Onze gids vertelt weer zo neutraal mogelijk hoe het zit met de verschillende geloven in het land. Hij gaat ons de plek in Bethlehem (ten zuiden van Jeruzalem maar ondertussen eraan vast gegroeid) laten zien waar jezus geboren zou zijn.

Het is niet een stal waar Jozef en Maria naar toe gaan omdat alle herbergen vol zijn, maar een grot. Jozef komt uit deze buurt en weet dat grotten in de winter warm zijn en zomers koel. Tegenwoordig is erop die plekken kerk bovenop gebouwd met een mausoleum om de ingang van de grot. Hier ligt een grote zilverkleurige 14 puntige ster op de grot van de groot waar veel mensen op de knielen vallen en gaan bidden. Tis dus rete druk hier maar de gids maneuvreerde ons perfect om de ander groepen heen. Na de lunch gaan we op pad over de letterlijke lijdensweg van Chris in de oude stad Jeruzalem, waar hij het kruis heeft gedragen. Op elk hoekje naast alle souvenier winkels is wel een gebeurtenis vastgelegd; een val met het kruis, het treffen van zijn moeder, drinken krijgen en uiteindelijk de plek waar hij aan het kruis gestaan heeft. Daar zit nu weer een kerk omheen dus weer in de rij om dit alles te bekijken. Ook de plek van het balsemen en de plek waar hij verdwenen is. Erg religieuze plekken voor de mensen hier.

Als we verder door de oude stad lopen komen we bij het meest beveiligde gebied in de stad. De westelijke muur van de eerste en door de Romeinen verwoeste kerk van de joden en waar nu recht bovenop een moskee van de islamieten staat. We gaan een briefje in de klaag muur stoppen omdat we nog niets weten over onze bagage van luchtvaartmaatschappij. Misschien helpt het 😃👍🏻

Mausoleum van de begraafplaats van JC
De “klaag” muur
Even een klacht gepost in de muur

Weer terug gaan we ons voor bereiden op het entertainment en diner wat aangeboden wordt op ons schip. We gaan morgen naar Cyprus. Wat we net allemaal gezien hebben; van hoge muren en gebieden voor Palestijnen en Joden en moslims, kan Nicosia op Cyprus er ook wat van. Compleet de hoofdstad in tweeën gedeeld met een neutrale zone bewaakt door de VN, tussen het noorden Turkse deel en het zuidelijke Griekse deel. Tot later.

Nieuws!!!

Verrassing!!

Bij thuiskomst bij de hut, schrokken we ons een hoedje. Voor onze deur lag zomaar 1 van de twee verloren tassen!! 😃 we zijn super blij. Hij blijkt op 19 juli te zijn gevonden en verstuurd naar Tel Aviv en is vandaag met een koerier naar de haven van Haifa gebracht. Echt super van NCL de vraag blijft natuurlijk waar is de andere met de meeste spullen. Nu zijn er in ieder geval weer wat onderbroeken erbij en cj kan zijn nieuwe crocs aan! Zijn andere cadeautjes blijven nog spoorloos. We gaan duimen 🤞🏻🤞🏻

4 gedachten over “6. Jeruzalem en Bethlehem”

  1. Fantastisch om dit allemaal te bekijken. Roept weer veel herinneringen op aan onze reis in Israel.
    Het is inmiddels wel meer dan 35 jaar geleden, maar de herinneringen zijn nog “vers”.
    Waarschijnlijk staan ook nu nog bij elke winkel/bezienswaardigheid gewapende militairen?

  2. Super dat jullie in ieder geval 1 tas terug hebben! Hadden jullie op het briefje in de klaagmuur niet geschreven dat jullie meerdere tassen “kwijt’ waren? 🙂
    Mooie en indrukwekkende foto’s…..
    We zullen duimen dat de andere tassen ook nog aankomen.

  3. Dat is inderdaad een wel heel snel antwoord op de klacht! 😉
    Fijn hoor, dat er 1 stuks bagage weer terecht is! Ik duim dat die andere morgen komt, hij stond er toch vast vlakbij in de buurt…
    Tsja, het is wel een vakantie van de conflicten hè…?!
    En ik zie dat jullie Chris mogen zeggen 😜

  4. Ik heb wel een gehoord dat het heel erg heuvelig is in Jeruzalem met smalle, ongeplaveide straatjes. Klopt?
    Doet vast heel oud aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *